Informacje o sprzedawcy: Pokaż zdjęcia z ogłoszenia
Gospodarstwo Ekologiczne Zbigniew i Jola Kwiatkowscy powstało na początku lat dziewięćdziesiątych. Zajmujemy się uprawą ziół, truskawek, dyni, cukinii itd. Certyfikat AGRO BIO TEST. Jesteśmy rodzinną firmą, która uprawia wszystko w sposób ekologiczny, w naszym ogródku mamy tylko takie warzywa, owoce oraz zioła, które sami chcielibyśmy jeść.
Jarmuż eko - pęczek


Zastosowanie:
Entuzjaści jarmużu jednym tchem wyliczają zalety tego warzywa: taka sama zawartość wapnia co w mleku (tak!), mnóstwo witaminy K, witaminy A, witaminy C, karetonoidów (beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny), bogate źródło żelaza i sulforafanu, związku o działaniu przeciwnowotworowym, właściwości przeciwzapalne, wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy, które odmładzają organizm. Smak ma wyrazisty, pikantny, z lekką goryczką. Jarmuż można przyrządzać na wiele sposobów: podawać na surowo, wyciskać z niego sok, miksować w zielonych koktajlach, krótko smażyć, przygotowywać na parze, blanszować, gotować, a nawet piec – z jarmużu można zrobić pyszne, uzależniające chipsy! Młode liście jarmużu są mniejsze i bardziej delikatne, te najlepiej nadają się do sałatek. Większe są twardsze, trzeba z nich koniecznie wyciąć lub oderwać łykowate nerwy główne. Lepiej poddać je obróbce termicznej, choć po pokrojeniu w cienkie paski nadają się również do jedzenia na surowo (wtedy dobrze jest zalać je winegretem na 15 minut przed zjedzeniem – zmiękną)