10 sztuk - 10zł z wolnego wybiegu(chów ekstensywny), czyste rasowo, ekologiczne. Odbiór we Wrocławiu w każdy poniedziałek od godz. 11 do godz. 20:00 ul. Podwale 62, a także w Modrzycy pod Nową Solą - tam znajduję się moja hodowla. Więcej info na www.hodowlazielononozki.pl
W ofercie sprzedaży dostępne również tuszki kurek, brojlerów, indyków, królików, perlic, kapłony(wyjątkowo soczyste mięso).
Moja hodowla(województwo lubuskie) to szczęśliwe kurki i kogutki, egzystują na specjalnych wybiegach i pastwiskach obsiewanych mieszanką roślin motylkowych i ziół (koniczyna, lucerna, łubin, wyka, pokrzywa, krwawnik). Po za sezonem menu oparte jest na naturalnych paszach: otręby pszenne, ziarna, ziemniaki, buraki, zielonka itp. Pasza hodowlana stanowi jedynie uzupełnienie codziennej diety.
Naturalny pokarm, ekologiczne warunki chowu oraz słońce i świeże powietrze wpływają na to, że jaja zielononóżki mają wyjątkowe walory smakowe.
Cechy charakterystyczne jajek od zielononóżki kuropatwianej z wolnego wybiegu:
1. Przyjemny aromat i wyjątkowy smak
2. 40% mniej złego cholesterolu
3. Wyjątkowe wartości odżywcze
4. Najlepsze źródło aminokwasów, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych
Zielononóżki mają jedną cechę genetyczną, której nie mają inne kury. To znacznie obniżona zawartość cholesterolu, tzw. złego cholesterolu, dostającego się do organizmu ludzkiego z pożywieniem. Zbyt duża zawartość „złego cholesterolu” w diecie może zwiększać poziom tego składnika w surowicy krwi, i powodować jego odkładanie w żyłach prowadząc do groźnych zmian miażdżycowych. Niektórzy ludzie mają zdolność podwyższonego spalania cholesterolu z żywności pochodzenia zwierzęcego, jednak dla większości jednym z zabiegów ochronnych jest ograniczenie dziennego spożycia cholesterolu do 300 mg.
Jajka zielononóżek zawierają wszystko, co jest nam potrzebne do życia (z wyjątkiem wit. C). Białko jaja kurzego przyswajalne jest w 94% (np. roślin strączkowych 40 – 60%), tłuszcz w 95%, węglowodany w 98% a związki mineralne w 76%.
Dwa jaja (to tylko 150 Kcal) pokrywają nasze zapotrzebowanie na aminokwasy, zapewniają nam 88% dziennej dawki wit. B12 – nazywanej krwiotwórczą, dostarczają wit. E – odmładzającej i poprawiającej pamięć oraz duże ilości wit. A. Zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych poprawia pamięć i zapobiega chorobom układu nerwowego. W żółtku występuje immunoglobulina Y, która jest znanym ciałem odpornościowym. Nasze babki doceniając ten fakt, podawały surowe żółtko dzieciom mającym biegunki. W Indiach do dziś używa się go jako leku przeciw czerwonce. Jednym z najdoskonalszych czynników jest lizozyn – naturalny antybiotyk występujący w białku, który powoduje że białko pozostawione w środowisku najbardziej zjadliwych bakterii nie ulega zakażeniu. Ostatnim odkryciem naukowców jest nystatyna – substancja hamująca rozwój nowotworów.
W ofercie sprzedaży dostępne również tuszki kurek, brojlerów, indyków, królików, perlic, kapłony(wyjątkowo soczyste mięso).
Moja hodowla(województwo lubuskie) to szczęśliwe kurki i kogutki, egzystują na specjalnych wybiegach i pastwiskach obsiewanych mieszanką roślin motylkowych i ziół (koniczyna, lucerna, łubin, wyka, pokrzywa, krwawnik). Po za sezonem menu oparte jest na naturalnych paszach: otręby pszenne, ziarna, ziemniaki, buraki, zielonka itp. Pasza hodowlana stanowi jedynie uzupełnienie codziennej diety.
Naturalny pokarm, ekologiczne warunki chowu oraz słońce i świeże powietrze wpływają na to, że jaja zielononóżki mają wyjątkowe walory smakowe.
Cechy charakterystyczne jajek od zielononóżki kuropatwianej z wolnego wybiegu:
1. Przyjemny aromat i wyjątkowy smak
2. 40% mniej złego cholesterolu
3. Wyjątkowe wartości odżywcze
4. Najlepsze źródło aminokwasów, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych
Zielononóżki mają jedną cechę genetyczną, której nie mają inne kury. To znacznie obniżona zawartość cholesterolu, tzw. złego cholesterolu, dostającego się do organizmu ludzkiego z pożywieniem. Zbyt duża zawartość „złego cholesterolu” w diecie może zwiększać poziom tego składnika w surowicy krwi, i powodować jego odkładanie w żyłach prowadząc do groźnych zmian miażdżycowych. Niektórzy ludzie mają zdolność podwyższonego spalania cholesterolu z żywności pochodzenia zwierzęcego, jednak dla większości jednym z zabiegów ochronnych jest ograniczenie dziennego spożycia cholesterolu do 300 mg.
Jajka zielononóżek zawierają wszystko, co jest nam potrzebne do życia (z wyjątkiem wit. C). Białko jaja kurzego przyswajalne jest w 94% (np. roślin strączkowych 40 – 60%), tłuszcz w 95%, węglowodany w 98% a związki mineralne w 76%.
Dwa jaja (to tylko 150 Kcal) pokrywają nasze zapotrzebowanie na aminokwasy, zapewniają nam 88% dziennej dawki wit. B12 – nazywanej krwiotwórczą, dostarczają wit. E – odmładzającej i poprawiającej pamięć oraz duże ilości wit. A. Zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych poprawia pamięć i zapobiega chorobom układu nerwowego. W żółtku występuje immunoglobulina Y, która jest znanym ciałem odpornościowym. Nasze babki doceniając ten fakt, podawały surowe żółtko dzieciom mającym biegunki. W Indiach do dziś używa się go jako leku przeciw czerwonce. Jednym z najdoskonalszych czynników jest lizozyn – naturalny antybiotyk występujący w białku, który powoduje że białko pozostawione w środowisku najbardziej zjadliwych bakterii nie ulega zakażeniu. Ostatnim odkryciem naukowców jest nystatyna – substancja hamująca rozwój nowotworów.
Jeszcze nikt nie ocenił tego ogłoszenia...