Chleb domowy razowy pszenno-żytni na zakwasie.
Do wypieku chleba używam razowej mąki pszennej typ 2000 oraz razowej mąki żytniej typ 2000, pochodzącej prosto z małego młyna.
Chleb nie zawiera drożdży, ulepszaczy, spulchniaczy czy innych sztucznych dodatków.
Skład: naturalny zakwas żytnio-pszenny, mąka razowa żytnia typ 2000, mąka razowa pszenna typ 2000, woda, siemię lniane, ziarna słonecznika, czarnuszka, sól.
Cena:10zł/kg
bochenek duży 1,2-1,3kg
bochenek mały 0,7-0,8kg
Kilka słów o tym, dlaczego powinniśmy jeść tylko pieczywo razowe...
Mąka z pełnego ziarna, z której wypiekany jest chleb razowy nie jest pozbawiona (jak mąka biała) cennych składników mineralnych, witamin (z grupy B i witamina PP) i błonnika. Dzięki czemu ma korzystne działanie organizm.
Mąka z pełnego ziarna zbóż zawiera m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są składnikiem tłuszczów roślinnych – w białej mące ich nie ma. NNKT odpowiadają m.in. za elastyczność błon komórkowych komórek, również za elastyczność błon komórkowych komórek krwi. Elastyczne krwinki zmniejszają lepkość krwi, co powoduje obniżenie ciśnienia krwi. NNKT wbudowują się również w komórki ścian komórkowych tętnic powodując ich elastyczność, co również przyczynia się do normalizacji ciśnienia.
Błonnik w razowym pieczywie przeciwdziała gwałtownemu uwalnianiu glukozy do krwi (szybkie uwalnianie glukozy do krwi następuje przy spożywaniu białego chleba i cukru rafinowanego), przez co organizm nie musi produkować nadmiernych ilości insuliny.
Wiadomo, że nadmiar insuliny wywołuje wiele niekorzystnych efektów w organizmie, takich jak:
- obkurczanie naczyń krwionośnych prowadzących do wzrostu ciśnienia krwi;
- powstawanie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej
- wzmaganie stanów zapalnych w organizmie.
Zatem spożywanie razowego pieczywa ułatwia kontrolę organizmu nad poziomem cukru we krwi.
Błonnik również poprawia perystaltykę jelit oraz jest pożywką dla korzystnych drobnoustrojów w jelitach. Zatem dobrze wpływa na układ pokarmowy.
Do wypieku chleba używam razowej mąki pszennej typ 2000 oraz razowej mąki żytniej typ 2000, pochodzącej prosto z małego młyna.
Chleb nie zawiera drożdży, ulepszaczy, spulchniaczy czy innych sztucznych dodatków.
Skład: naturalny zakwas żytnio-pszenny, mąka razowa żytnia typ 2000, mąka razowa pszenna typ 2000, woda, siemię lniane, ziarna słonecznika, czarnuszka, sól.
Cena:10zł/kg
bochenek duży 1,2-1,3kg
bochenek mały 0,7-0,8kg
Kilka słów o tym, dlaczego powinniśmy jeść tylko pieczywo razowe...
Mąka z pełnego ziarna, z której wypiekany jest chleb razowy nie jest pozbawiona (jak mąka biała) cennych składników mineralnych, witamin (z grupy B i witamina PP) i błonnika. Dzięki czemu ma korzystne działanie organizm.
Mąka z pełnego ziarna zbóż zawiera m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są składnikiem tłuszczów roślinnych – w białej mące ich nie ma. NNKT odpowiadają m.in. za elastyczność błon komórkowych komórek, również za elastyczność błon komórkowych komórek krwi. Elastyczne krwinki zmniejszają lepkość krwi, co powoduje obniżenie ciśnienia krwi. NNKT wbudowują się również w komórki ścian komórkowych tętnic powodując ich elastyczność, co również przyczynia się do normalizacji ciśnienia.
Błonnik w razowym pieczywie przeciwdziała gwałtownemu uwalnianiu glukozy do krwi (szybkie uwalnianie glukozy do krwi następuje przy spożywaniu białego chleba i cukru rafinowanego), przez co organizm nie musi produkować nadmiernych ilości insuliny.
Wiadomo, że nadmiar insuliny wywołuje wiele niekorzystnych efektów w organizmie, takich jak:
- obkurczanie naczyń krwionośnych prowadzących do wzrostu ciśnienia krwi;
- powstawanie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej
- wzmaganie stanów zapalnych w organizmie.
Zatem spożywanie razowego pieczywa ułatwia kontrolę organizmu nad poziomem cukru we krwi.
Błonnik również poprawia perystaltykę jelit oraz jest pożywką dla korzystnych drobnoustrojów w jelitach. Zatem dobrze wpływa na układ pokarmowy.
Jeszcze nikt nie ocenił tego ogłoszenia...